Wat als in Herentals…

Kasteel Le Paige de toegang tot een kuuroord is?

Kasteel Le Paige - gelegen aan de lang vergane Boschpoort, één van de ruim 10 poorten die Herentals ooit telde - is voor ons de nieuwe toegang tot een heus kuuroord. Dat dit domein, dat ooit deel uitmaakte van de stadsversterkingen, al in de 18de eeuw door Jean Baptist Le Paige tot een ‘lusthof’ gemaakt werd, is waarschijnlijk een voorbode van onze droom. Een ‘lusthof’ is een prachtige tuin waar het heerlijk vertoeven is, waar alle zinnen aangenaam geprikkeld worden door de kleurrijke en welriekende bloemen en het betoverende gezang van vrolijke vogels. Het huidige arboretum en het huidige kasteel kunnen hun eeuwenoude bestemming weer in volle glorie herstellen!

Zingeving en tot rust komen staan centraal in de filosofie van een kuuroord. Lichaam en geest komen in balans en leiden zo tot een gezonder leven. Samen met het bestaande AZ Herentals is het kuuroord de sleutel tot een nieuwe vorm van gezondheidszorg. Waar vroeger onze zorgverstrekking uitsluitend de focus legde op genezen, is voor ons de herintegratie door revalidatie even belangrijk. Bovendien willen we door preventieve zorg en geneeskunde in het kuuroord van Herentals zo veel mogelijk vermijden dat er tot louter geneeskundige zorgverlening moet worden overgegaan.

Met een geschiedenis van 763 jaar is het AZ Herentals het oudste ‘gasthuis’ van de Kempen. Het professionele, dynamische en moderne ziekenhuis is met 800 medewerkers ook de op één na grootste werkgever van Herentals. Dat we onlangs getuige mochten zijn van de oprichting van REVAlution, het postrevalidatiecentrum van To Walk Again, is dan ook een duidelijk statement van de vooruitstrevende medische en technologische rol die AZ Herentals en haar medische teams spelen.

Wij vertrouwen erop dat de evoluties uit het rijke verleden van Herentals ook in de toekomst een rol kunnen spelen. Ingrepen in de ruimtelijke ordening zullen natuurlijk noodzakelijk zijn. Er is immers nood aan nieuwe infrastructuur voor revalidatie en ondersteunende diensten voor de medische en paramedische zorgen. Ook de behoefte aan toegankelijkheid en parking is overduidelijk. Het vraagt wel om een mooie integratie in het groen. De praktische noden en de nood aan rust en meditatie kunnen zo gecombineerd worden. Ons ziekenhuis mag geen omgeving zijn waar je je alleen maar ziek gaat voelen. Het moet ook een huiselijke omgeving zijn, die je er ook psychisch bovenop kan helpen.

Met het kuuroord willen we ook plaats maken voor privétuintjes die door families, vrienden, individueel of als koppel kunnen afgehuurd worden om tot rust te komen. We integreren ze in de open ruimte achter het viaduct van de Olympiadelaan, dicht bij de Nete en het Netepark. Enkele tuintjes zijn zelfs voorzien van een echt ‘blauw plekje’, een warmwaterbad gevuld met het water uit de warmwaterbronnen van Herentals.

Wat is uw droom? Laat ons weten wat u denkt...

geef uw mening hier

Download de ideeën