Wat als Herentals ...

verrast met oude en nieuwe kunst, binnen en buiten?

Wie een plek ontwikkelt om te herbronnen, moet natuurlijk ook denken aan de randvoorwaarden. Zo gaat herbronning samen met beweging en sport, zoals we reeds in het thema ‘Sportstad van Vlaanderen’ aangaven. Maar ook de geestelijke herbronning hoort tot de absolute noden. Hier denken we aan kunst en cultuur.

Een duik in het culturele verleden levert altijd inspiratie op voor het heden en voor de toekomst! Wij staan graag even stil bij Charles Auguste Fraikin. Hij werd in 1817 in Herentals geboren en ontpopte zich tot een vermaard beeldhouwer. Diverse onderscheidingen en tentoonstellingen brachten hem naar Brussel, Parijs, Londen, Wenen enz. Fraikin schonk het grootste deel van zijn gipsen modellen aan Stad Herentals, met de vraag om deze collectie eeuwig voor het publiek toegankelijk te maken, iets wat ook tot en met de restauratie van de Lakenhal een feit was. De beelden zijn uniek en vertellen verhalen van het Brussels stadhuis, voorname families en openbare monumenten… De waarlijke kunst die deze beeldhouwer internationaal beroemd maakte, is in Herentals te bewonderen. Je hoeft er geen honderden kilometers voor te rijden.

Onze nieuwe wandel- en fietspaden doorheen Herentals vormen het perfecte openluchtmuseum voor deze kunstparels uit het verleden. We halen de kunst uit de musea en brengen ze tot leven in de straten. We geven de verschillende wandelpaden op strategische plaatsen extra luister door de historische beelden opnieuw af te gieten in kunststof en ze zo een plaats te geven in het landelijke landschap van Noorderwijk en Morkhoven, in het oude begijnhof en in het nieuwe park langs de oude stadsomwalling. Het nieuwe park verbindt het begijnhof met de verdwenen Koepoort aan het begin van de Sint-Jobstraat.

Wat is uw droom? Laat ons weten wat u denkt...

geef uw mening hier

Download de ideeën