Wat als in Herentals...

iedereen mobiel kan zijn?

Gaan en staan waar je wil, wanneer je wil en zonder beperkingen. Dat is vrijheid. En die vrijheid vraagt om overal veilig te geraken. Rekening houdend met mogelijke beperkingen. We denken dus ook aan ouderen of mindervaliden, aan revaliderenden en kinderen. Maar ook aan de kans om deel te nemen aan onze gemeenschap zonder hiervoor een auto te moeten kopen. Of snel in de stad zich verplaatsen zonder in de file te staan. Je kunnen verplaatsen - naar werk, winkel, dokter of dierbaren… - is een basisvoorwaarde voor deelname aan het maatschappelijke leven.

Met Herentals als gedroomde woonplaats willen we ook de mobiliteit optimaliseren. Ja, je boodschappen moeten thuis geraken. De huidige logica wil dat we met de auto voor de deur van de winkel kunnen parkeren en voor de deur van ons huis. Maar wat als we in de logica van de toekomst helpen met de boodschappen thuis te brengen? Wat als je ergens kan parkeren en overstappen op de fiets van je eigen wensen? Een elektrische leenfiets, een driewieler voor pakjes of een fiets waar de winkelwagen van het warenhuis zich mee verbindt… ?

We geloven in een nieuw sociaal project waarbij een geïntegreerde mobiliteitsmaatschappij zorgt voor maximale mobiliteit in Herentals. Met zelfrijdende busjes verbinden we de randparkings, ons ziekenhuis, onze woonzorgcentra, sportcomplexen, scholen, supermarkten, winkels… met de binnenstad. Ook Noorderwijk en Morkhoven worden door de busjes met de Herentalse binnenstad verbonden. De bussen rijden lussen in een 8. Zo kan je steeds op de kortste manier op je bestemming of thuis geraken. De busjes zijn niet nieuw, al zijn ze in België nog niet toegepast. Ze bieden plaats aan 8 personen en 2 rolstoelen of je eigen boodschappen. Ze rijden zelfstandig en kunnen dus vroeg beginnen en laat eindigen. Er kunnen er meer ingezet worden in drukke periodes en minder in de daluren. We voorzien maximaal eigen beddingen, maar rijden als enige ook door de winkelstraten, die zo weer gezelliger worden om te winkelen.

Wat is uw droom? Laat ons weten wat u denkt...

geef uw mening hier

Download de ideeën